Ondernemerschap is een proces van meebewegen, groeien, ontwikkelen.
Hoewel je misschien met het idee speelt dat het tijd is om je merk of website bij te werken, is het nog steeds een grote beslissing die invloed heeft op je tijd, financiën, processen en klanten. En die wil je niet in een opwelling maken. Dus hoe weet je wanneer het tijd is voor verandering?
Hieronder vind je 10 signalen waaraan je kunt zien dat het tijd is voor een rebranding of merkrevisie voor je bedrijf.
1. De richting, samenstelling of visie van je bedrijf is veranderd.
Van veranderende markten en verschuivingen in technologie naar nieuwe regelgeving; veranderingen bij het runnen van een bedrijf zijn onvermijdelijk. Maar wanneer jouw identiteit en visie veranderen, kan dit verwarring brengen – bij jezelf én je klanten – over wie je bent en hoe je je op de markt bevindt en beweegt.
Grote veranderingen in je bedrijfsstructuur, aanbod en visie zijn een goede gelegenheid om te heroverwegen hoe je bedrijf wordt ervaren door klanten en medewerkers. Het vernieuwen of aanpassen van je merkrichtlijnen en -kaders, van je boodschap tot je visuals, kan je helpen om je nieuwe richting en identiteit duidelijk en consistent te communiceren.
2. Je bent je bedrijfsnaam aan het veranderen.
Soms ontgroeien bedrijven hun namen. Misschien is de betekenis veranderd, het weerspiegelt niet langer wat je doet, of misschien heb je je gerealiseerd dat je klanten niet echt weten wat je naam betekent of weten mensen niet hoe ze het moeten uitspreken!
Wat de reden ook is, als jouw merknaam je ervan weerhoudt om te groeien of uit te breiden, is een naamswijziging het perfecte moment om je visuele identiteit, website, merkuitingen en marketingmateriaal opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat ze duidelijk en consistent zijn.
3. Je valt niet op ten opzichte van je concurrentie.
‘Hoe val je op in een competitieve markt?’ die vraag krijgen mijn team en ik regelmatig.
Hoewel het soms voelt alsof alles al eerder is gedaan, biedt rebranding de mogelijkheid om je merk opnieuw te bekijken en te herpositioneren, zodat je niet op dezelfde punten aan het concurreren bent als alle anderen in jouw vijver oftewel niche. Want dan wordt prijs ineens een ding, en dat wil je juist niet.
Als je eenmaal hebt bepaald wat het is dat jou écht anders maakt, moet alles wat je zegt, doet en laat zien dit verschil duidelijk en consistent communiceren aan je klanten.
4. Je visuals of website zijn altijd ’tijdelijk’ geweest.
Toen je net begon, heb je misschien een goedkope of DIY visuele identiteits- of website-oplossing gemaakt. Ze waren misschien niet ideaal, maar ‘goed genoeg’ om je te helpen tot je je kon veroorloven om te upgraden.
Als je je nu in de positie bevindt waarin je genoeg verdient om in je bedrijf te investeren, is het waarschijnlijk tijd om dit goed te doen, zodat het je jarenlang van dienst blijft!
Dit proces is vaak spannend en uitdagend en zorg dus dat je dit samen met een professional doet die jou goed begrijpt en helpt om je uit te dagen iets groters neer te zetten dan jij nu zelf ziet. Anders ben je over een paar jaar weer op een plek waar jouw merk je niet meer ondersteunt om je ambities te verwezenlijken, maar juist afremt.
5. Je schaamt je voor de huisstijl en de website van je merk.
Jahoor, merk-schaamte of website-schaamte is een grote reden waarom klanten naar ons komen voor een rebranding.
Je bent misschien een absolute expert in wat je doet, maar als het op eerste indrukken aankomt, tellen de looks ook echt mee. Van saaie, inconsistente of lelijke visuals tot niet werkende (zeg maar: niet converterende), verouderde websites.
Als het lijkt alsof je er niet om geeft hoe je bedrijf zichzelf presenteert, of het niet belangrijk genoeg vindt om in je bedrijf te investeren, welk signaal stuurt dat dan naar je potentiële klanten?
Als je ineenkrimpt bij het delen van je website of visitekaartje, of het altijd nodig vind om daarbij te vermelden dat ‘deze moeten worden bijgewerkt, maar ..’ is het waarschijnlijk tijd voor een upgrade. Als het vernieuwen van je merk betekent dat je met (zelf)vertrouwen en trots kunt verschijnen, dan zal dat zich zeker uitbetalen.
6. De visuals en de boodschap van je merk zijn verwarrend of inconsistent.
Brand design is een mengelmoes van kleuren, lettertypen en afbeeldingen en boodschappen die extreem complex en verwarrend kan zijn.
Elk contactmoment is van belang als het gaat om het creëren van een duurzame en geloofwaardige merkimpressie. Door je merkpositionering te verduidelijken en te vereenvoudigen, aan je kernboodschap te werken en heldere kaders op te stellen voor het toepassen van je merk visuals, kan je meer samenhang in je merk opbouwen en dus meer vertrouwen en investeringsbereidheid creëren.
7. Je sales loopt niet zoals je wilt.
Als de verkopen niet gaan zoals jij wilt, is het tijd om op onderzoek uit te gaan en vast te stellen wat niet werkt. Voor veel ondernemers zit het simpelweg in zichtbaar(der) zijn, dus ligt het probleem in de eerste plaats bij vindbaarheid.
Maar wat als je tijd en geld besteedt aan marketing en veel aandacht besteedt aan je sales, maar je ziet nog steeds weinig concrete resultaten?
Ervan uitgaande dat die mensen de juiste doelgroep zijn, kan er een probleem zijn met hoe mensen jouw bedrijf zien. Misschien zijn ze in de war door je teksten en communicatie, of is het vertrouwen te laag om te investeren. Of misschien hebben ze problemen met het navigeren op je website of zien zij niet de waarde van wat je doet en aanbiedt.
In dit geval kan een rebranding je helpen om je krachtige authentieke boodschap aan te scherpen, je klantbeleving te verbeteren en je visuele identiteit opnieuw te definiëren om jouw waarde echt over te brengen en je gehele positionering meer te sturen en relevante lading te geven.
8. Je wilt nieuwe klanten aantrekken.
Als je jouw ideale klanten niet aantrekt of een nieuw publiek wilt aantrekken, moet je mogelijk een rebranding overwegen.
Hier kan branding twee doelen dienen. Ten eerste kan het je helpen op te vallen in een lawaaierige markt en opgemerkt te worden door het publiek dat je probeert te bereiken. Ten tweede kan het je helpen om verbinding te maken en een relatie op te bouwen met jouw ideale klanten.
Rebranding kan je helpen jouw potentiële klanten te laten zien dat jij anders bent dan de concurrentie en dat je hun angsten, zorgen, dromen, waarden en voorkeuren begrijpt, waardoor je nieuwe (langdurige) relaties kunt bouwen, die leiden tot positieve resultaten voor beiden partijen.
9. Je wilt je prijzen verhogen.
Het beste gevoel ter wereld is praten met potentiële klanten die zeker met jou willen werken of van je willen kopen, ongeacht de investering. Ze praten niet met andere aanbieders en vragen niet om kortingen; ze willen wat jij biedt!
Dit is het doel van branding: om positieve percepties te creëren over de kwaliteit, jouw unieke waarde en de betrouwbaarheid van je merk, zodat je niet op prijs hoeft te concurreren. Dit gaat niet over het in rekening brengen van bizarre prijzen of mensen geld aftroggelen. Het gaat om simpelweg vragen wat je producten en services waard zijn.
Vaak zijn klanten bereid (een beetje) extra te betalen voor een product of dienst van een bekend merk, omdat het minder riskant is, iets unieks en waardevols biedt of een betere kwaliteit biedt. Als je op het punt bent dat je jouw prijzen wilt verhogen, helpt een rebranding jou te communiceren waarom jij het waard bent om meer voor te betalen, zonder dat je anderen moet overtuigen of hard moet werken.
10. Je wilt een top team bouwen
Jouw merk gaat helemaal over hoe je jouw bedrijf wordt waargenomen – niet alleen door je klanten, maar ook door potentiële medewerkers. Iedereen wil werken voor een merk waar ze trots op zijn en dat aansluit bij hun waarden en visie.
Als je een reputatie hebt als een geweldige werkgever of vanuit een krachtige visie werkt, zal je talent van hogere kwaliteit en met gemeenschappelijke waarden aantrekken. Dat maakt groei (sneller) mogelijk en geeft ook een hele hoop energie en plezier.
Dus, is het tijd voor jou om actie te ondernemen?
Dit waren de 10 belangrijkste signalen dat het tijd is voor verandering. Maar er is nog een grote die ik niet heb genoemd – en dat is het feit dat je dit leest! Misschien staat rebranding al een tijdje op je lijstje, maar heb je tot nu nog geen actie ondernomen.
Als je nog steeds aan het twijfelen bent of niet weet of het het waard is, overweeg dan eerst wat je doelen voor een rebranding zijn.
Hoe zou het je bedrijf en jou als ondernemer beïnvloeden om deze doelen te bereiken?
Als je je publiek zou kunnen uitbreiden, een top team zou werven, meer opvalt of meer omzet maakt, is het dan de moeite, tijd en investering waard?
En wat gebeurt er aan de andere kant als je niets doet en geen actie onderneemt?
Verandering is onvermijdelijk en rebranding is een onderdeel van het behouden en groeien van een succesvol en sterk merk, maar alleen jij weet of het nu de juiste zet is voor jouw bedrijf. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om te beslissen of je in 2019 aan de slag gaat met een vernieuwde identiteit.
Heb je eerder een rebranding doorgemaakt? Hoe wist jij dat het de juiste tijd was? Was het effectief? Laat het me weten!
Als je dit artikel nuttig vond en je iemand anders kent die dat misschien ook vindt, zouden we het geweldig vinden als je het ook met hen zou delen.