Misschien was het je ondertussen wel opgevallen dat ik graag over branding praat. Branding maakt me elke dag weer enthousiast omdat ik weet wat de impact is van sterke branding voor een bedrijf of een ondernemer.
Voor het geval dat je je nog vaak genoeg afvraagt wat branding nou eigenlijk inhoudt, is hier een korte samenvatting:
Een merk is wat mensen zeggen, denken en voelen over jouw bedrijf. Je kan je er invloed op hebben, maar uiteindelijk kun je het niet bepalen. Branding gaat over het beïnvloeden van die perceptie die mensen – potentiële klanten – van jou of je bedrijf hebben. Dus als je gezien wilt worden als een leuk, spannend en avontuurlijk lifestyle merk, maar mensen zien jou als een saai, eentonig, en wanhopig merk dan is er ergens een “disconnect” in je branding. In dat geval breng je niet de juiste informatie of het juiste gevoel naar buiten over jouw merk.
Belangrijk is dus dat jouw branding samenhangend en consequent is.
Het moet geen aaneenschakeling zijn van losse elementen.
Net als dat constant nieuwe marketingacties te bedenken om maar nieuwe klanten binnen te halen, zonder het langs je brand blueprint te leggen, jouw merk meer kwaad doet dan goed.
Die complete, samenhangende en consequente branding is wat mij enthousiast maakt. Want als ik met klanten werk doe ik er alles aan om ervoor te zorgen dat elke stap hen dichter bij het merk brengt dat ze willen hebben en het gevoel dat zij willen creëren bij hun doelgroep.
In al de jaren dat ik nu werk met ondernemers aan het versterken of bouwen van hun merk, kom ik steeds weer dezelfde misvattingen over branding tegen.
Ik heb 9 misvattingen, ofwel de grootste fabels, verzameld om jou ervoor te behoeden dat jij in deze valkuilen stapt en kostbare tijd verspild.
1) "Ik ben maar een klein bedrijf. Ik heb geen merk."
Kleine bedrijven hebben een merk. Alles heeft een merk! En je zou je branding moeten willen gebruiken om je te helpen om uit te groeien tot een grote, succesvolle onderneming.
2) "Ik heb een merk, hier is mijn logo!"
Nee! Jouw merk is niet je logo. Je logo is een deel van je visuele identiteit en dat is weer een deel van je branding. Branding helpt mensen, potentiele klanten, om je merk te begrijpen, en je logo is maar een klein stukje van een grote puzzel. Branding is een combinatie tussen wetenschap en design. En het design kan nooit optimaal functioneren als de stappen ervoor niet gedaan zijn.
3) "Ik? Ik ben geen onderdeel van mijn branding."
Dat ben je dus wel! Zeker tegenwoordig met het bereik en de kracht van het internet in het bijzonder. Als jij en jouw bedrijf beiden online aanwezig zijn, ben jij zeker van invloed op jouw merk. Wel is het waardevol om te overwegen een merk te bouwen dat groter is dan jij. Dus wat niet afhankelijk is van jou, maar wel geïnspireerd op jou. Het meest effectief is om jezelf als expert en "influencer" van je grotere merk/bedrijf neer te zetten. Maar je bent zeker onderdeel, als fuel of inspiratie, van je merk.
4) "Mensen zijn niet geïnteresseerd in mijn persoonlijkheid. Het is puur zakelijk.”
Consumenten krijgen continue reclames en advertenties om hun oren. We krijgen als consumenten wel meer dan 5000 verkoopkeuzes om onze oren per dag. En jouw klanten weten ook hoe deze te herkennen en hoe ze te negeren of te omzeilen (bijvoorbeeld met AdBlockers).
Weet je wat echt verkoopt? Jouw authentieke verhaal vertellen en verbindingen creëren. Je persoonlijkheid is hier een belangrijke factor in. En onderschat niet hoe krachtig jouw verhaal is. Wil je concreet aan de slag om je brand story te maken of te versterken? Lees dan dit artikel met de 5 stappen voor een succesvol merk verhaal.
5) "Ik heb niet echt iets om te verkopen op dit moment, ik pak de branding later wel op.”
Maar ... je bent wel van plan om op een gegeven moment iets te verkopen, toch? Begin vandaag al met het bouwen van de emotionele verbindingen. En zorg dat je, zodra je jouw producten en prijzen helder hebt, gelijk aan de slag kan.
Branding is het fundament waarop je al je andere keuzes wilt baseren voor een consistente en geloofwaardige merkbeleving. Dus hiermee wachten is een beetje als eerste dweilen en daarna stofzuigen. Heel inefficient dus.
6) "Mijn branding & marketing strategie zijn hetzelfde."
Nee. De branding en marketing strategie kunnen samenwerken en op elkaar aanlsuiten, maar ze hebben twee verschillende doeleinden. Marketing bereikt de juiste klanten, branding triggert de associaties en bouwt de relatie. Zonder je branding goed op orde te hebben, is het heel lastig om de juiste marketing eraan te koppelen. First things first dus.
7) "De markt is oververzadigd, merkloyaliteit bestaat niet."
Vooral vandaag de dag is deze opvatting zo verkeerd. Zeker nu de focus verplaatst van reclame en advertising naar het opbouwen van (emotionele) verbindingen en communities, is merkenloyaliteit zeer levendig, relevant en héél belangrijk. Maar dan moet je wel echt goed weten wie je ideale klant is en hoe je deze moet bereiken en je met hen kan verbinden.
Twijfel je nog over je doelgroep? Of heb je het idee dat je nog niet voldoende weet en geen duidelijke buyer persona hebt gecreëerd, aarzel dan niet en download hier jouw GRATIS werkboek om jouw doelgroep écht te leren kennen.
8) "Ik wil geen merk, het is mij te ‘salesy’."
Je merk heeft niets te maken met directe verkoop. Branding gaat over hoe klanten denken en voelen over jou en je bedrijf.
En laten we trouwens eerlijk zijn, er is niks mis met geld verdienen. Je hebt een bedrijf, en daar wil je toch geld mee verdienen? Wanneer je jouw waarde weet te vergroten door je doelgroep echt te kennen en in te spelen op hun behoefte is er juist de optimale ruimte om mensen te helpen in plaats van alleen te verkopen. Met andere woorden: je doet mensen een groot voordeel wanneer je je producten aan de man brengt.
9) "Ik heb mijn merk gisteravond even in elkaar gedraaid."
Dat is niet mogelijk. Je branding kan snel worden ontwikkeld, maar het opbouwen van je merk en de invloed die je hebt op anderen zal structuur, tijd en een hoop werk in beslag nemen. Onthoud ook dat branding niet een one-off is. Consistentie is key en dat betekent dat het een doorlopend proces is. Uiteraard is het wel handig om dit proces steeds meer te systematiseren en zelfs te automatiseren, zodat je meer vrijheid krijgt. Maar het gaat nooit helemaal zonder jouw inspanningen, want dat houdt jouw merk authentiek en uniek.
Zijn de bovenstaande fabels herkenbaar voor je? Heb je ze wel eens als goed bedoeld advies gehoord, of heb je ze zelf wel eens gebruikt als excuus om niet aan de slag te gaan met jouw branding? (Dat is een tricky question... I know... maar ik doe alles om ondernemers in beweging te krijgen echt hun potentieel te benutten en hun impact te vergroten. Zelfs als het soms confronterend is.)
Ik hoop dat je nu hebt gezien hoe belangrijk het is, zodat je het vanaf nu anders kan doen!
Wil je ergens hulp bij? Met mij of mijn team werken? Eens van gedachten wisselen? Een idee voorstellen?
Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We horen graag van je!