Waarde is belangrijk voor jouw bedrijf. Zonder waarde te geven die relevant is voor je klanten, raak je ze kwijt. Branding gaat over het toevoegen van deze waarde en betekenisvol zijn voor je doelgroep. Zodat je verbinding kan maken en een langdurige relatie opbouwt.
Hier zijn 9 waardevolle tips waarmee je een onmiddellijke impact hebt op het toevoegen van waarde aan je merk:
1. Blijf op de hoogte van de behoeften van de klant
Door op de hoogte te blijven van de echte behoeften van je klant – en dus niet wat jij denkt dat ze misschien nodig zullen hebben – breng je veel meer waardevolle en relevante content.
Wees daarom nauw aangesloten bij je klanten, bouw duurzame relaties met hen op en houdt oog op de (belangrijkste) problemen van je doelgroep die jij met je dienst of product kan oplossen. Durf vragen te stellen, want zij kunnen je de beste antwoorden geven.
Gebruik Google Alerts, zoek op Twitter, LinkedIn groepen of discussieforums, en lees alle beoordelingen (ja echt, negeer ze niet!).
Als je een B2B product hebt, ga dan op bezoek bij je klanten, niet alleen wanneer ze iets nodig hebben, en woon netwerkevenementen bij.
Dit zijn goede manieren om de relatie met je klanten te versterken en je bereik uit te breiden op hetzelfde moment.
2. Wees zichtbaar voor je klanten
Zorg ervoor dat je klanten continu op de hoogte zijn van jouw waarde; blijf hen op strategische wijze herinneren aan deze waarde.
Het aanbieden van een bijgewerkte versie van je product of een gratis dienst zijn goede manieren om je klanten te laten weten dat je voortdurend bezig bent te verbeteren.
Maar ook het creëren en delen van content en gratis relevante waarde weggeven zijn zeer belangrijke stappen in het investeren in die vertrouwensband.
Overtuig je doelgroep dat jouw bestaan hun leven gemakkelijker, beter, gelukkiger maakt, door hen te voorzien van informatie die ze waarderen en belangrijk vinden. Belangrijk is dus dat je heel goed weet waar je voor staat als merk en dat je deze boodschap altijd uitdraagt.
3. Ken je concurrentie
Wees alert om te zien wat anderen aan het doen zijn. Wees voorbereid om de unieke waardepropositie van jouw merk ten opzichte van je concurrentie uit te leggen aan je ideale consumenten.
Je moet in staat zijn om de luisteraar van de feiten en achtergrond te voorzien die de merkbeloften ondersteunen en bewijzen. Het maakt je concurrerende positie sterker als je jouw acties kan aanpassen aan het speelveld, oftewel de markt.
4. Go that extra mile, it is quiet there
Doe dingen die verder gaan dan alleen wat je bedrijf te bieden heeft, door net dat beetje extra toe te voegen. Ga voorbij en buiten je normale routine door het oplossen van ook de 'andere' problemen van je klanten. Dit zal je helpen om je te onderscheiden van de concurrentie. Met andere woorden, richt je als merk niet op één gebied dat jij verbetert, maar streef ernaar zoveel mogelijk menselijke (emotionele) drijfveren te raken.
Neem bijvoorbeeld Dove. De productlijn die zij bieden gaat over uiterlijke verzorging. Maar met hun boodschap staan zij meer bekend om empowerment van vrouwen en waardering van natuurlijke schoonheid, ongeacht welke vorm of kleur. Zij weten dus in te spelen op de menselijke emotionele drijfveren van hun doelgroep.
5. Voeg een menselijk element toe
Veel bedrijven focussen niet genoeg op het menselijk maken of ‘humaniseren’ van hun merk. Als gevolg hiervan kunnen klanten het gevoel hebben dat ze niet echt meetellen. En ze moeten juist het gevoel hebben dat ze meer zijn dan klanten.
Logo's, slogans, taglines en websites zijn slechts verwijzingen; het zijn de marketingvoertuigen. Sta juist toe dat je doelgroep jouw merk op een andere, emotionele manier leert kennen en zich met het merk kan identificeren. Vanuit daar zal er een diepere band van loyaliteit ontstaan.
Durf jezelf als "gezicht-van" naar voren te schuiven. Mensen maken graag connectie met jou. En het is makkelijker voor klanten om zich met een persoon te identificeren dan alleen een merknaam. Denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs van Apple of Richard Branson van Virgin. MAAR, creëer wel een merk dat niet slechts afhankelijk is van jou, maar geïnspireerd op jou (dus ook zoals Jobs en Branson).
6. Give first
De levensles “geef eerst voordat je kan ontvangen”, geldt ook voor business. Contribution, of wel bijdragen, zou in de kern van elke merkstrategie moeten zitten. Komen vanuit schaarste en alles bij jezelf houden, betekent dat er ook niks jouw richting op kan komen. Buiten dat merken de invloed hebben om een verschil te maken in de wereld, is het ook een factor die bijdraagt aan het succes van een merk. Het is een krachtige magneet om mensen aan te trekken en onderdeel te maken van jouw visie. Als deze visie op juiste manier tot uiting komt (zie punt 4 en 5) bouw je een zeer waardevolle loyaliteitsband op met de doelgroep.
7. Beloon loyaliteit
Je klanten zijn een heel belangrijk deel van het succes van jouw bedrijf. Beloon ze dus voor het gebruiken van je producten en diensten of het zelfs blijven terugkomen.
Wees hierin creatief en kijk naar beloningen die waardevol voor hen zijn. Denk bijvoorbeeld aan cadeaubonnen, kortingen voor het doen van zaken met je in de toekomst of een andere attenties die aansluit bij hun interesses. Je wilt een relatie bouwen die zo lang mogelijk blijft groeien, dus investeer in een goed werkend loyaliteitsprogramma.
Naast terugkerende klanten zijn aanbevelingen (referrals) ook een zeer effectieve marketing manier. Beloon jouw ambassadeurs die nieuwe klanten bij jou brengen. En kijk hoe je dit als een serieus onderdeel van jouw bedrijf kan inrichten, ofwel systematiseren.
8. Initieer nieuwe ideeën
Als een merk zich in een sterk gestandaardiseerde markt beweegt, moet je nadenken over waar je jouw winst maakt. Meestal heeft het geen zin om te concurreren op prijs of dienst alleen.
Probeer nieuwe ideeën uit, zoals een front-end/back-end model, waar het de moeite waard is om een aantal van je producten of diensten gratis weg te geven, en pas in een later stadium kosten te rekenen voor waarde-toevoegingen (Upgrade of VIP) of het back-end product.
Omdat de doelgroep jouw product of dienst zonder risico of investering eerst mag uitproberen, is de stap naar een betaalde opdracht of aankoop bij jou daarna vele malen kleiner.
9. Verbeter de gehele merkervaring
De hele ervaring in het contact met jouw merk moet aanwezig zijn van begin tot eind. Elk beleving die je klanten en doelgroep hebben van je merk moet overeenkomen met de unieke positionering en de roots van het merk. Zorg dus dat daar continuïteit in zit en dat de visie overal in doorschemert. Maar ook dat de visuele identiteit vast ligt en de basis vormt voor alle communicatie. Een merk moet (visueel) herkenbaar zijn en opvallen, ten aller tijden!
En verder....
Maak daarnaast elke stap zo wrijvingsloos mogelijk en denk vanuit het perspectief van de klant. Ze moeten weten dat ze contact met je kunnen opnemen over eventuele zorgen met de verwachting dat jij snel en effectief zal reageren. Dit creëert ook een grote hefboom voor mond-tot-mondreclame.
Wees niet bang om creatief te zijn in het overbrengen van je merkverhaal; organiseer evenementen, start een community creëer een blog, of vind aansluiting via sociale netwerken zoals Twitter, LinkedIn en Facebook.
Je merkwaarde verhogen is belangrijk voor de connectie die je wilt opbouwen met je klanten en daarmee voor het succes van je bedrijf. Wat is het wat je vanaf nu gaat doen? Welke bovenstaande tip zou je kunnen gebruiken en kunnen aanscherpen in je bedrijf?
Onthoud dat waardevolle, persoonlijke verbindingen met je ideale klant je bedrijf kunnen maken of breken. Dus go for it!
Succes!